Voikukkaa ja nokkosta lautaselle

Parantumattomana herkkuperseenä katselen jopa kevään ensimmäisiä taimia sillä silmällä, että mitä hyvää niistä kaikista voisi tehdä. Esittelen tässä kevään ensimmäiset löydöt ja sen mihin niitä käytin. Omassa pihassa on tupsu ruohosipulia myös, sen voisikin tässä joku päivä käyttää munakkaaseen, mutta tässä ekat villikasvilöydöt!

Voikukkaa

Ihmiset manailee kun heidän nurmikkoihinsa tulee voikukkaa. Voikukanpahalaisen poistamiseen juurineen on myynnissä voikukkarautaa ja ties mitä myrkkyjä. Mutta minun pieneen pihaani ovat voikukat tervetulleita! Siitä ne tosin hyvin äkkiä joutuvat emännän pataan ja lautaselle! Kun nurmikon leikkaa säännöllisesti, on aina sopivan meheviä pieniä voikukanlehtiä tarjolla. Sitten kun ne on isoja ja kasvi kukkii, niistä tulee hieman kitkerän makuisia. Jos haluaa kokeilla voikukkaa, niin helpoin kokeilu on salaattiin, laittaa vaikka osa muiden salaatinlehtilajien sekaan, samaan tapaan kuin voisi käyttää vaikka rucolaa antamaan lisämakua. Minä löysin Prismasta tuoreita viikunoita ja päätin värkätä jäävuorisalaatista, voikukanlehdistä, paahdetuista pinjansiemenistä, viikunoista ja paistetusta halloumijuustosta salaatin. Kastikkeeksi 3/4 oliiviöljyä, 1/4 balsamicoa, mustapippuria ja suolaa. Kaveriksi leipää ja punaviiniä, ja jälkkäriksi vadelmia. Oli nopea ja hyvä arkipäivällinen!


Nokkosta

Nyt on nokkoset ihan parhaimmillaan ruoanlaittoon! Alueilta joilta niitä niitetään niitä löytyy kyllä sopivan pieninä ja maukkaina koko kesänkin. Nuoria alle 20 cm versoja voi käyttää kokonaisena, kun taas jos käyttää myöhemmin kesällä isompia nokkosia kannatta käyttää vain lehdet, joiden irrottelussa on oma vaivansa. Minä tein tänään nokkosista ja kaikenlaisesta mitä kaapista löytyi keittoa. Joskus käytän niitä myös munakkaisiin tai piirakoihin. En erityisemmin pidä lämpimästä maidosta ruoissa, joten en tehnyt sellaista usein kuvattua nokkoskeittoa johon tulee maitoa vaan tällaisen vegaanillekin sopivan. Keiton kaveriksi paahdoin pari viipaletta maalaisleipää, valutin niiden päälle oliiviöljyä ja hankasin öljyn sisään leipään valkosipulinkynnen puolikkaalla josta jäi leipään myös oma makunsa. Jälkkäriksi omena ja pari palaa tummaa suklaata. Oli hyvää :) Laitan keiton ohjeenkin, tuli meinaan yllättävän hyvää siitä.

Nokkoskeitto (2 annosta)

- 3 dl kasvislientä
- 2 lehtisellerin vartta viipaleina
- vajaa litra nokkosen lehtiä tai versoja
- tölkki kikherneitä (valuta ja huuhdo)
- 1 viipaloitu valkosipulin kynsi
- sitruunan mehua

Ryöppää nokkoset: keitä reilusti vettä. Kun kiehuu lisää nokkoset, paina kaikki veden alle. Keitä minuutti ja kaada lävikköön valumaan.

Kuumenna kasvisliemi (tai keitä vesi ja lisää kasvisliemikuutio tai fondi cup) ja keitä nokkosta yhdessä sellerin, kikherneiden ja valkosipulin kanssa muutama minuutti. Soseuta. Mausta sitruunamehulla (saa laittaa reilusti, minä käytin koko sitruunan mehun) ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Vinkki: Saman keiton voi tehdä vaihtamalla nokkosen 250 grammaan pakastettua pinaattia, parsakaalia tai vajaaseen litraan sekalaisia yrttejä ja vihanneksia (esim. tuoreet pinaatinlehdet + rucola + niittysuolaheinä + lehtipersilja on hyvä yhdistelmä).



... ja kaunis kevätmaisema koiralenkin varrelta

Keväinen koivumetsikkö maa valkoisenaan valkovuokkoja. Piristävän ja raikkaan näköistä talven ja karun alkukevään aika värittömien näkymien jälkeen!


Kommentit